62 501 75 60

Czym jest dezynfekcja w zakładach spożywczych?

Czym jest dezynfekcja w zakładach spożywczych?

Dezynfekcja inaczej zwana zwyczajne odkażaniem. Jest to usuwanie z danego miejsca chorobotwórczych drobnoustrojów oraz ich przetrwalników środkami chemicznymi i fizycznymi. Fachowcy posługujący się odpowiednimi środkami mogą całkowicie usunąć nasz problem.

 

Jakie środki używamy do dezynfekcji?

Rozwój technologiczny daje nam możliwość korzystania z coraz nowocześniejszych środków usuwania drobnoustrojów w zakładach spożywczych. Środki chemiczne dostosowane są do wszelkich produkcji spożywczych.

Czynniki fizyczne:

  • Para wodna – do dezynfekcji sprzętów i odzieży używa się pary wodnej w temperaturze od 100-105 stopni Celsjusza o zwiększonym ciśnieniu,
  • Promieniowanie – do usuwania drobnoustrojów z powietrza i niezasłoniętych powierzchni, używa się promieni UV.

Czynniki chemiczne np.:

  • Czwartorzędowe sole amonowe,
  • Alkohole np. etanol,
  • Aldehydy np. formaldehyd.

Jak często korzysta się z nowoczesnych metod takich jak: mycie pianowe, czy stacje mycia chemicznego? Stacje mycia chemicznego tzw. CIP wykonują pojedyncze procesy: płukanie, mycie, dezynfekcje. CIP ogranicza używanie środków chemicznych przez ich wielokrotne wykorzystywanie.

 

Jak zdezynfekować dużą powierzchnie taką jak zakład spożywczy?

Do dezynfekcji dużych powierzchni, jakimi są np. zakłady spożywcze używa się metody mycia pianowego. Z pomocą napowietrzonego środka dezynfekującego wytwarza się piane. Po brudnej ścianie rozprowadzamy spieniony środek dezynfekujący, dzięki czemu na jej powierzchni pękają pęcherzyki, następnie brud jest usuwany.

Aby proces ten wyszedł poprawnie muszą się nim zająć osoby z doświadczeniem, pracujący w firmie specjalizującej się w dezynfekcji oraz posiadający odpowiedni sprzęt. Osoby wykonujące zabieg niwelowania drobnoustrojów, muszą oczyścić wodą daną powierzchnie, następnie równomiernie rozłożyć spieniony środek i zostawić go na okres około 20 minut. Następie zmyć go wodą i wysuszyć, aby nie dostała się wilgoć.

 

Dezynfekcja powietrza

Po umyciu maszyn, ścian czy znajdującej się w zakładzie spożywczym powierzchni, należy pamiętać o zdezynfekowaniu powietrza, które w nim się znajduje. Fachowcy muszą użyć odpowiednich środków chemicznych, aby pozbyć się drobnoustrojów. Najczęstszym sposobem jaki się używa jest zamgławianie (rozprzestrzenianie drobnych kropli preparatu) lub ozonowanie (zabija się alergeny ozonem).

 

Co wpływa na skuteczność dezynfekcji?

Na skuteczność dezynfekcji wpływa kilka czynników, chociażby czas, z jakim działa preparat dezynfekujący, im będzie on działał dłużej tym będzie on skuteczniejszy. Ważna jest też temperatura środka, wyższa temperatura sprzyja zniwelowaniu drobnoustrojów oraz jego pH.

Pracownicy wykonujący zabieg dezynfekcji w zakładach spożywczych, powinni być odpowiednio przeszkoleni, muszą posiadać specjalny sprzęt oraz ubiór odpowiadający zasadom BHB, czyli odpowiedni kombinezon, obuwie oraz inne przyrządy ochrony indywidualnej.

 

Jak sprawdzić czy skutecznie pozbyliśmy się alergenów?

Po skończonej dezynfekcji należy wykonać testy mikrobiologiczne danego obszaru, aby sprawdzić czy szkodliwe drobnoustroje przestały zagrażać w naszym zakładzie spożywczym. Aby produkty były wysokiej jakości, powietrze nie powinno zawierać w sobie drobnoustrojów. Dlatego ważne jest wykonanie badań mikrobiologicznych.

 

Jakie alergeny możemy spotkać w przemyśle spożywczym? Skąd one się biorą?

W zakładach spożywczych możemy spotkać masę rodzajów alergenów np.: mleko i produkty pochodne, orzechy, soja i wyroby pochodne nawet zboża i ich pochodne wytwory. Nie wiemy dlaczego występują w zakładach, ale gdy tylko zauważymy ich pojawienie się to musimy natychmiastowo usunąć drobnoustroje.

Mogą one pojawiać się przez: zabrudzoną odzież, złą higienę pracowników, nawet podczas transportu produktów do przedsiębiorstw. Powinniśmy dbać o higienę i przestrzegać zasad BHB, aby nasze produkty były jak najlepszej jakości.

 

Jakie korzyści będziesz mieć po dezynfekcji zakładu spożywczego?

  • Jakość Twoich produktów będzie zdecydowanie wyższa. Poskutkuje to zwiększeniem liczby klientów. Będzie to miało przełożenie na zwiększenie zarobku.
  • Powierzchnie maszyny i ściany w naszym zakładzie będą wolna od drobnoustrojów oraz czyste.
  • W razie badań sanepidu będziesz pewny, że jest u Ciebie czysto i nieskazitelnie.

 

Potrzebujesz pomocy przy dezynfekcji zakładu spożywczego?

Zadzwoń! 62 501 75 60

Lub zostaw do siebie kontakt, skontaktujemy się:

Imię (wymagane)
Kontakt (wymagane)
Opis (opcjonalnie)