62 501 75 60

Mikrobiologiczny Monitoring Środowiska Produkcyjnego w Zakładach Produkcji Żywności

Mikrobiologiczny Monitoring Środowiska Produkcyjnego w Zakładach Produkcji Żywności

Plan szkolenia:

  1. Wstęp do mikrobiologii, omówienie podstawowych znaczeń i pojęć.
  2. Badania mikrobiologiczne w zakładzie przetwórstwa żywności.
  3. Przygotowanie oraz omówienie schematu przeprowadzania prób w zakładach przetwórstwa żywności zgodnie z normą PN-EN ISO 6887.
  4. Monitoring mikrobiologiczny środowiska produkcyjnego.
  5. Omówienie potencjalnych źródeł zanieczyszczeń środowiska produkcyjnego.
  6. Sztuka pobierania próbek środowiskowych ( teoria + praktyczne zastosowanie) zgodnie z normami PN-EN ISO 18593
  7. Nowoczesne techniki monitoringu środowiska produkcyjnego.
  8. Omówienie najczęściej popełnianych błędów podczas pobierania i przygotowywania prób oraz wykonywania badań, podawania oraz analiza zebranych wyników. 
  9. System MVP ICON – natychmiastowa weryfikacja skuteczności mycia i sanityzacji w procesie produkcyjnym jako nieodłączny element bezpieczeństwa żywności, w tym pokaz urządzenia.