System HACCP to kontrola i ocena zagrożeń jakie mogą wystąpić w obiektach gdzie mamy do czynienia z żywnością.
HACCP zapobiega zagrożeniom i zapewnia bezpieczeństwo produktom żywnościowym.
HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli
Zgodnie z systemem HACCP obowiązuje umowa na odbiór odpadów gastronomicznych i innych oraz umowa na usługi DDD – dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji!
Obowiązek HACCP od 1 Stycznia 2006r!
Zgodnie z wymogami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz.1225 ze zm.) oraz Rozporządzeniem (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, system HACCP jest obowiązkowy dla każdego przedsiębiorstwa, które produkuje lub wprowadza do obrotu środki spożywcze!
Wdrażanie systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych bez względu na wielkość!
Zasady systemu HACCP, które pomożemy Ci wprowadzić:
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń:
Zagrożenie mogą stanowić: szkodniki, owady, gryzonie i ich odchody, bakterie, pleśnie, wirusy, ciała obce, kurz, brud, - CCP – czyli wyznaczenie punktów kontroli:
Kontrola ta jest niezbędna w celu zapobiegania, eliminowania lub usuwania zagrożeń żywności do bezpiecznego poziomu (Polska Norma PN-EN ISO 22000:2006) - Ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej (CCP):
Dla każdego krytycznego punktu kontroli należy określić parametry, które zapewniają eliminację zagrożenia lub jego ograniczenie do bezpiecznego poziomu. - Wprowadzenie w życie skutecznych procedur monitorowania HACCP
Kontrola każdego punktu wymaga systematycznego monitorowania, czyli prowadzenia obserwacji lub dokonywania pomiarów parametrów procesu i ich zapisywanie. Monitorowanie pozwala na szybkie wykrywanie odchyleń poza ustalone tolerowane wartości. - Ustanowienie działań naprawczych, gdy CCP – punkt kontroli jest poza granicą.
Celem działań korygujących jest usunięcie niezgodności, które wynikają z przekroczenia wartości krytycznych, tj. w przypadku stwierdzenia, że monitorowane parametry nie są zgodne z przyjętymi i ustalonymi w zakładzie. - Przeprowadzenie weryfikacji wprowadzonego systemu
Weryfikacja to sprawdzenie skuteczności opracowanego i wdrożonego systemu HACCP. - Prowadzenie dokumentacji i zapisów
Zgodnie z ustawą obowiązkiem jest prowadzenie dokumentów odnośnie wszystkich procedur i zapisów w wyżej wymienionych zasadach!
Szukasz pomocy specjalistów?
Zadzwoń 62 501 75 60
Dokumentowanie systemu HACCP dotyczy:
• ogólnych dokumentów systemowych (księga HACCP),
• dokumentów wykonawczych (procedury, instrukcje),
• zapisów z prowadzenia pomiarów, testów i innych działań.
Wdrażanie zasad HACCP musi być poprzedzone zasadami Dobrej praktyki higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
GHP – działania i warunki, które muszą być spełnione na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością w celu zapewnienia bezpieczeństwa!
GMP – procedury produkcyjne nastawione na higienę produkcji i zapobieganie wytwarzaniu produktów niespełniających wymagań jakościowych.
Wysokie Kary!
Osoba, która nie wdraża systemu HACCP w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością (Zgodnie z art.100.8.Dział VIII Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) podlega karze grzywny nawet do 200 000 tysięcy złotych.
HACCP – zalety systemu:
- zapewnia bezpieczeństwo podczas kontroli sanitarnej,
- ogranicza straty wynikające z wprowadzenia na rynek produktów niebezpiecznych, straty produkcyjne oraz wycofanie produktów z obrotu.
- podnosi wiarygodność firmy,
- powiększa grono zadowolonych klientów i konsumentów, którzy czują się bezpiecznie korzystając z usług Twojej firmy,
- mniejszą liczba reklamacji i niezadowolonych Klientów.
Wdrażanie systemu HACCP może okazać się długotrwałe, pracochłonne i wieloetapowe dlatego warto skorzystać z pomocy wyszkolonego specjalisty DDD! Jeśli chcesz wdrożyć system HACCP w swoim zakładzie skorzystaj z naszej pomocy.
Pomożemy Ci w:
- przeprowadzeniu analizy zagrożeń,
- przygotowaniu dokumentacji HACCP, GHP, GMP,
- wyznaczeniu punktów krytycznych,
- przeprowadzeniu szkolenia dla wszystkich pracowników.
Jeśli pojawi się problem usuniemy go!
- Przeprowadzimy usługę deratyzacji czyli usuwania gryzoni , dezynsekcji – usuwania owadów , dezynfekcji – usuwania bakterii i wirusów!
- Dostosujemy profesjonalne środki do mycia i dezynfekcji wszystkich powierzchni w Twoim zakładzie pracy,
- Przeprowadzimy szkolenia na temat prawidłowego używania naszych profesjonalnych preparatów
- Odbierzemy zużyty olej spożywczy i odpady gastronomiczne,
- Wystawimy wszystkie wymagane prawem dokumenty.
FAQ – Najczęściej zadawane pytania
Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?
Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219
Czy zajmujecie się także zabezpieczaniem obiektów HACCP?
Tak, wykonujemy także usługi w tym zakresie. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie opisującej jak wygląda wdrażanie systemu HACCP lub kontaktując się z nami mailowo lub telefonicznie
Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?
Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219