62 501 75 60

Zabezpieczenie obiektów HACCP

Pomożemy Ci działać zgodnie z HACCP,

Zadzwoń! 62 501 75 60

 

System HACCP jest to kontrola i ocena zagrożeń jakie mogą wystąpić w obiektach gdzie mamy do czynienia z żywnością.
HACCP zapobiega zagrożeniom i zapewnia bezpieczeństwo produktom żywnościowym.
HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli

Zgodnie z systemem HACCP obowiązuje umowa na odbiór odpadów gastronomicznych i innych oraz umowa na usługi DDD – dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji!

rasff

Obowiązek HACCP od 1 Stycznia 2006r!

Zgodnie z wymogami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz.1225 ze zm.) oraz Rozporządzeniem (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, system HACCP jest obowiązkowy dla każdego przedsiębiorstwa, które produkuje lub wprowadza do obrotu środki spożywcze!

Wdrażanie systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych bez względu na wielkość!

Zasady systemu HACCP, które pomożemy Ci wprowadzić:

1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń:
Zagrożenie mogą stanowić: szkodniki, owady, gryzonie i ich odchody, bakterie, pleśnie, wirusy, ciała obce, kurz, brud,
2. CCP – czyli wyznaczenie punktów kontroli:
Kontrola ta jest niezbędna w celu zapobiegania, eliminowania lub usuwania zagrożeń żywności do bezpiecznego poziomu (Polska Norma PN-EN ISO 22000:2006)
3. Ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej (CCP):
Dla każdego krytycznego punktu kontroli należy określić parametry, które zapewniają eliminację zagrożenia lub jego ograniczenie do bezpiecznego poziomu.
4. Wprowadzenie w życie skutecznych procedur monitorowaniaHACCP
Kontrola każdego punktu wymaga systematycznego monitorowania, czyli prowadzenia obserwacji lub dokonywania pomiarów parametrów procesu i ich zapisywanie. Monitorowanie pozwala na szybkie wykrywanie odchyleń poza ustalone tolerowane wartości.
5. Ustanowienie działań naprawczych, gdy CCP – punkt kontroli jest poza granicą.
Celem działań korygujących jest usunięcie niezgodności, które wynikają z przekroczenia wartości krytycznych, tj. w przypadku stwierdzenia, że monitorowane parametry nie są zgodne z przyjętymi i ustalonymi w zakładzie.
6. Przeprowadzenie weryfikacji wprowadzonego systemu
Weryfikacja to sprawdzenie skuteczności opracowanego i wdrożonego systemu HACCP.
7. Prowadzenie dokumentacji i zapisów
Zgodnie z ustawą obowiązkiem jest ustanowienie dokumentów odnośnie wszystkich procedur i zapisów w wyżej wymienionych zasadach!

Dokumentowanie systemu HACCP dotyczy:
• ogólnych dokumentów systemowych (księga HACCP),
• dokumentów wykonawczych (procedury, instrukcje),
• zapisów z prowadzenia pomiarów, testów i innych działań.

system haccp

Wdrażanie zasad HACCP musi być poprzedzone zasadami Dobrej praktyki higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej( GMP).
GHP– działania i warunki, które muszą być spełnione na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością w celu zapewnienia bezpieczeństwa!
GMP – procedury produkcyjne nastawione na higienę produkcji i zapobieganie wytwarzaniu produktów niespełniających wymagań jakościowych.

Wysokie Kary!
Osoba, która nie wdraża systemu HACCP w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością (Zgodnie z art.100.8.Dział VIII Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) podlega karze grzywny nawet do 200 000 tysięcy.

HACCP – zalety systemu!

  • zapewnia bezpieczeństwo podczas kontroli sanitarnej, 
  • ogranicza straty wynikające z wprowadzenia na rynek produktów niebezpiecznych, straty produkcyjne oraz wycofanie produktów z obrotu.
  • podnosi wiarygodność firmy,
  • grono zadowolonych klientów i konsumentów, którzy czują się bezpiecznie korzystając z usług Twojej firmy
  • mniejszą liczba reklamacji i niezadowolonych Klientów.

Wdrażanie systemu HACCP może okazać się długotrwałe, pracochłonne i wieloetapowe dlatego warto skorzystać z pomocy wyszkolonego przewodnika!Jeśli chcesz wdrożyć system HACCP w swoim zakładzie skorzystaj z naszej pomocy.

Pomożemy Ci w:

  • Przeprowadzeniu analizy zagrożeń!
  • Przygotowaniu dokumentacji HACCP, GHP, GMP!
  • Wyznaczeniu punktów krytycznych!
  • Przeprowadzeniu szkolenia dla wszystkich pracowników!

Jeśli pojawi się problem usuniemy go!

Pomożemy Ci działać zgodnie z HACCP,

Zadzwoń! 62 501 75 60

 

Lub zostaw do siebie kontakt, skontaktujemy się:

Imię (wymagane)
Kontakt (wymagane)
Opis (opcjonalnie)