Zabezpieczenie obiektów HACCP, GHP, BRC

System HACCP jest to kontrola i ocena zagrożeń jakie mogą wystąpić w obiektach gdzie mamy do czynienia z żywnością.

HACCP zapobiega zagrożeniom i zapewnia bezpieczeństwo produktom żywnościowym.

HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli

Zgodnie z systemem HACCP obowiązuje umowa na odbiór odpadów gastronomicznych i innych oraz umowa na usługi DDD – dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji!

Zabezpieczenie obiektów HACCP, GHP, BRC - zwalczanie szczurów i myszy, zwalczanie much mrówek, oprysk na kleszcze i komary, zwalczanie pluskiew, dezynfekcja urzędów, dezynfekcja klimatyzacja, dezynfekcja i sprzątanie po zmarłych, gazowanie zbóż silosów magazynów, zamgławianie termiczne ulv, usuwanie roztoczy alergenów, ozonowanie mieszkań klimatyzacji, usuwanie grzybów pleśni bakterii, wdrożenie haccp punkty krytyczne, audyt biologa terenowego brc, dokumentacja haccp ghp gmp, szkolenia dla pracowników ifs haccp, sprzątanie poddaszy strychów piwnic, usuwanie odchodów gołębi i innych ptaków, sprzątanie i odkażanie po zgonach, zwalczanie roztoczy i ich alergenów, odgrzybianie, likwidacja pleśni grzybów alergenów, izolacja pozioma przy zawilgoceniu murów piwnic, osuszanie budynków i mieszkań, usuwanie wilgoci, badania laboratoryjne pleśni grzybów, pobieranie próbek z powietrza i różnych innych powierzchni

Obowiązek HACCP od 1 Stycznia 2006r!

Zgodnie z wymogami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz.1225 ze zm.) oraz Rozporządzeniem (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, system HACCP jest obowiązkowy dla każdego przedsiębiorstwa, które produkuje lub wprowadza do obrotu środki spożywcze!

Wdrażanie systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych bez względu na wielkość!

Zasady systemu HACCP, które pomożemy Ci wprowadzić:

  1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń:
    Zagrożenie mogą stanowić: szkodniki, owady, gryzonie i ich odchody, bakterie, pleśnie, wirusy, ciała obce, kurz, brud,
  2. CCP – czyli wyznaczenie punktów kontroli:
    Kontrola ta jest niezbędna w celu zapobiegania, eliminowania lub usuwania zagrożeń żywności do bezpiecznego poziomu (Polska Norma PN-EN ISO 22000:2006)
  3. Ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej (CCP):
    Dla każdego krytycznego punktu kontroli należy określić parametry, które zapewniają eliminację zagrożenia lub jego ograniczenie do bezpiecznego poziomu.
  4. Wprowadzenie w życie skutecznych procedur monitorowaniaHACCP
    Kontrola każdego punktu wymaga systematycznego monitorowania, czyli prowadzenia obserwacji lub dokonywania pomiarów parametrów procesu i ich zapisywanie. Monitorowanie pozwala na szybkie wykrywanie odchyleń poza ustalone tolerowane wartości.
  5. Ustanowienie działań naprawczych, gdy CCP – punkt kontroli jest poza granicą.
    Celem działań korygujących jest usunięcie niezgodności, które wynikają z przekroczenia wartości krytycznych, tj. w przypadku stwierdzenia, że monitorowane parametry nie są zgodne z przyjętymi i ustalonymi w zakładzie.
  6. Przeprowadzenie weryfikacji wprowadzonego systemu
    Weryfikacja to sprawdzenie skuteczności opracowanego i wdrożonego systemu HACCP.
  7. Prowadzenie dokumentacji i zapisów
    Zgodnie z ustawą obowiązkiem jest ustanowienie dokumentów odnośnie wszystkich procedur i zapisów w wyżej wymienionych zasadach!
Szukasz pomocy specjalistów?
Zadzwoń 62 501 75 60

Dokumentowanie systemu HACCP dotyczy:
• ogólnych dokumentów systemowych (księga HACCP),
• dokumentów wykonawczych (procedury, instrukcje),
• zapisów z prowadzenia pomiarów, testów i innych działań.

Zabezpieczenie obiektów HACCP, GHP, BRC - zwalczanie szczurów i myszy, zwalczanie much mrówek, oprysk na kleszcze i komary, zwalczanie pluskiew, dezynfekcja urzędów, dezynfekcja klimatyzacja, dezynfekcja i sprzątanie po zmarłych, gazowanie zbóż silosów magazynów, zamgławianie termiczne ulv, usuwanie roztoczy alergenów, ozonowanie mieszkań klimatyzacji, usuwanie grzybów pleśni bakterii, wdrożenie haccp punkty krytyczne, audyt biologa terenowego brc, dokumentacja haccp ghp gmp, szkolenia dla pracowników ifs haccp, sprzątanie poddaszy strychów piwnic, usuwanie odchodów gołębi i innych ptaków, sprzątanie i odkażanie po zgonach, zwalczanie roztoczy i ich alergenów, odgrzybianie, likwidacja pleśni grzybów alergenów, izolacja pozioma przy zawilgoceniu murów piwnic, osuszanie budynków i mieszkań, usuwanie wilgoci, badania laboratoryjne pleśni grzybów, pobieranie próbek z powietrza i różnych innych powierzchni

Wdrażanie zasad HACCP musi być poprzedzone zasadami Dobrej praktyki higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej( GMP).

GHP– działania i warunki, które muszą być spełnione na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością w celu zapewnienia bezpieczeństwa!
GMP – procedury produkcyjne nastawione na higienę produkcji i zapobieganie wytwarzaniu produktów niespełniających wymagań jakościowych.

Wysokie Kary!
Osoba, która nie wdraża systemu HACCP w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością (Zgodnie z art.100.8.Dział VIII Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) podlega karze grzywny nawet do 200 000 tysięcy.

HACCP – zalety systemu!

  • zapewnia bezpieczeństwo podczas kontroli sanitarnej, 
  • ogranicza straty wynikające z wprowadzenia na rynek produktów niebezpiecznych, straty produkcyjne oraz wycofanie produktów z obrotu.
  • podnosi wiarygodność firmy,
  • grono zadowolonych klientów i konsumentów, którzy czują się bezpiecznie korzystając z usług Twojej firmy
  • mniejszą liczba reklamacji i niezadowolonych Klientów.

Wdrażanie systemu HACCP może okazać się długotrwałe, pracochłonne i wieloetapowe dlatego warto skorzystać z pomocy wyszkolonego przewodnika!Jeśli chcesz wdrożyć system HACCP w swoim zakładzie skorzystaj z naszej pomocy.

Pomożemy Ci w:

  • Przeprowadzeniu analizy zagrożeń!
  • Przygotowaniu dokumentacji HACCP, GHP, GMP!
  • Wyznaczeniu punktów krytycznych!
  • Przeprowadzeniu szkolenia dla wszystkich pracowników!

Jeśli pojawi się problem usuniemy go!

 

Pomożemy Ci
Zadzwoń! 62 501 75 60

Zostaw do siebie kontakt, skontaktujemy się:

    Imię (wymagane)

    Kontakt (wymagane)

    Opis (wymagane)

    FAQ – Najczęściej zadawane pytania

    Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?

    Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219

    Czy zajmujecie się także zabezpieczaniem obiektów HACCP?

    Tak, wykonujemy także usługi w tym zakresie. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie opisującej jak wygląda wdrażanie systemu HACCP lub kontaktując się z nami mailowo lub telefonicznie

    Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?

    Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219