Biolog terenowy to profesjonalista uprawniony do wykonywania inspekcji w przedsiębiorstwie produkującym lub przetwarzającym żywność. Jego zadania obejmują nie tylko inspekcję zakładu pracy i kontrolę rozmieszczenia stacji deratyzacyjnych, ale także pełne spektrum związane z kontrolą jakości techników DDD obsługujących zakład. W kontekście pracy w zakładzie biolog terenowy pracuje również na otwartym terenie zakładu, prowadząc badania i analizy. W trakcie pracy w zakładzie, biolog terenowy ocenia i zatwierdza system zabezpieczeń zakładu przed szkodnikami. Audyt biologa terenowego musi być przeprowadzany przynajmniej raz w roku, niekiedy audyty mogą być wymagane nawet cztery razy w roku, jeśli wymaga tego specyfika zakładu. Audyt jest wskazany również dla wewnętrznego zapotrzebowania zakładu w celu ulepszenia i udoskonalenia zakładowego systemu zabezpieczeń przed szkodnikami.
Zadania biologa terenowego:
- określenie aktywności szkodników na terenie zakładu (szkodniki biegające i latające oraz gryzonie);
- weryfikacja systemu zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami;
- lustracja terenu zewnętrznego i pomieszczeń zakładu;
- kontrola i prawidłowość rozmieszczenia stacji deratyzacyjnych (karmniki, chwytacze} lamp owadobójczych, detektorów owadów;
- inspekcja zgodnie z systemem HACCP (link do oferty), BRC oraz IFS;
- ocena standardów higienicznych / sanitarnych w zakładzie;
- monitorowanie stałych poziomów zanieczyszczeń w otoczeniu zakładu (substancje chemiczne, metale ciężkie czy inne potencjalnie szkodliwe substancje);
- przeprowadzenie oceny ryzyka związanego z różnymi procesami produkcyjnymi;
- wykonanie ekspertyzy i pełnej dokumentacji audytu w formie raportu.
Jednym z kluczowych celów pracy biologa terenowego w zakładzie produkcyjnym jest kompleksowa ocena otoczenia oraz stanu budynku i pomieszczeń zakładu oraz wizja lokalna wdrożonego programu ochrony przed szkodnikami. Po przeprowadzeniu badań biolog terenowy przygotowuje szczegółowe raporty i dokumentuje swoje wyniki również z uwzględnieniem mapki zakładu. To kluczowy etap, który pozwala zakładowi podjąć odpowiednie działania korygujące lub naprawcze.
Szukasz pomocy specjalistów?
Zadzwoń 62 501 75 60
Wymogi higieniczne dla zakładów produkcyjnych i obrotu żywnością
Zakład musi być zaprojektowany w sposób umożliwiający utrzymanie czystości i odpowiednich warunków higienicznych. Wymogi higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia konsumentów. W pomieszczeniach musi być zamontowany system wentylacji mechanicznej i naturalnej, a urządzenia i sprzęt używany w produkcji powinny być łatwe do czyszczenia i konserwacji. Podłogi, ściany i sufity powinny być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji. Nadzór sanitarny nakłada także obowiązek regularnego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu oraz powierzchni kontaktujących się z żywnością.
Zakłady produkcyjne są zobligowane do wdrożenia procedur HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) który polega na identyfikacji, ocenie i kontrolowaniu zagrożeń mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności. W ramach procedur HACCP są m.in. prowadzenie szczegółowej dokumentacji dotyczącej kontroli higieny, dezynfekcji, szkolenia personelu oraz inspekcji.
Personel powinien być regularnie szkolony w zakresie zasad higieny oraz bezpieczeństwa żywności, a także w zakresie działań PEST CONTROL na terenie zakładu. Pracownicy muszą przestrzegać zasad higieny osobistej, takich jak regularne mycie rąk oraz noszenie czystej odzieży ochronnej.
Przestrzeganie powyższych wymogów jest niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych oraz wypełnienia obowiązków sanitarnych przez zakład produkcyjny.
Biolog terenowy w zakładzie spożywczym
Praca biologa terenowego w zakładzie spożywczym jest niezwykle istotna dla poprawnego funkcjonowania całego przedsiębiorstwa. Biolog terenowy po wizji lokalnej jest w stanie wychwycić błędy na wszystkich etapach produkcji, począwszy od naruszenia wymagań higienicznych, a skończywszy na ocenie zagrożeń związanych ze szkodnikami i zanieczyszczeniami.
Dlaczego warto zlecić audyt biologa terenowego naszej firmie?
Warto zlecić audyt biologa terenowego naszej firmie, która funkcjonuje na rynku DDD od kilkunastu lat! Zespół EPAK zyskał zaufanie wielu klientów, oferując m.in. audyty biologa terenowego, którego wiedza jest poparta certyfikatami oraz wieloletnim doświadczeniem w branży. Pakiety usług EPAK umożliwiają ograniczenie kosztów i czasu potrzebnego na wykonanie zleceń, co staje się dodatkowym atutem dla zakładów, dodatkowo w ramach kompleksowej oferty oferujemy klientowi możliwość dostarczenia produktów potrzebnych do wdrożeń bezpośrednio z naszego sklepu internetowego czystygabinet
Indywidualna wycena usług dla każdego klienta podkreśla profesjonalizm firmy, a eksperci EPAK zachęcają do kontaktu w celu omówienia szczegółów i przedstawienia możliwego zakresu współpracy.
Audyty przeprowadzamy w Kaliszu i w okolicach Kalisza, na terenie wielkopolski.
FAQ – Najczęściej zadawane pytania
Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?
Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219
Czy zajmujecie się także zabezpieczaniem obiektów HACCP?
Tak, wykonujemy także usługi w tym zakresie. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie opisującej jak wygląda wdrażanie systemu HACCP lub kontaktując się z nami mailowo lub telefonicznie
Czy hasło “Zwalczanie szkodników Kalisz” oznacza, że pracujecie tylko na terenie Kalisza?
Mamy swoją siedzibę w Kaliszu, jednak nie oznacza to że pracujemy tylko i wyłącznie na terenie tego Miasta. Naszą pracę wykonujemy w Kaliszu i okolicach a w przypadku większych zleceń skłonni jesteśmy dojechać do bardziej oddalonych miejsc. W celu uzgodnienia szczegółów naszej współpracy zachęcamy do kontaktu z nami mailem biuro@epak.com.pl lub telefonicznie +48 601 795 219